Klikk til forsida
 
Skriving

Jeg har, så lenge jeg kan huske, holdt på med en eller annen form for skriving eller fortellervirksomhet. Noen ganger kommer det ut i form av tegneserier (sjelden nå om dagen), noen ganger sangtekster og noen ganger bøker.

Jeg tør å påstå at jeg er av landets mest refuserte forfattere, og har ikke rent få skuffer fulle av halvferdige manus. Et og annet barnebokmanus har tross alt sluppet gjennom nåløyet:

"Singo og Salamba " fra 1996, en bildebok for små og store barn, om en ung ape på vei ut i verden. Se også galleriet.

"Miriams hemmelighet", 2002, en bok for aldersgruppa 7 - 12, sånn omtrent. Om ei jente og en høyt elsket hund, og hva som kan skje når du ikke passer på hunden din. Les og lær!

"Miriam møter Røde-Bill", 2003, oppfølgeren til forrige. Miriam og vennene hennes går til aksjon for å redde en skog fra utbygging.

"Kampen om Sampo", utdrag fra det finske nasjonaleposet Kalevala, for barn og voksne, illustrert av meg, of course (se galleriet). Boka er nå endelig kommet ut, på forlaget Omnipax (som også har gitt ut bøkene om Miriam). Teksten består delvis av handling gjenfortalt i prosa, delvis av oversatte / gjendiktede strofer fra originalteksten.

Boka ble anmeldt i bl.a. www.barnebokkritikk.no, med anmeldelse skrevet av Nøste Kendzior. Jeg siterer: 

"Når Mikael Holmberg har gjendiktet historier fra Kalevala til en bok for barn, har han gjort det i lönnrotsk ånd: Han har valgt ut visse sanger fra eposet, gjendiktet noen av dem til moderne norsk og gjenfortalt resten i prosafom. Det er blitt til en underholdende fortelling om de gamle finske heltenes kamp om den magiske herlighetskvernen Sampo, og om deres streben etter kjærlighet." ... "I Holmbergs fortelling er prosa og bundne vers knyttet fint sammen og glir lett av sted under lesningen". ... "Ellers fins det en del slangpregede former (åker'n, hammer'n, kalevalaboer'n, vid're) og en del ord som fikk undertegnede til å heve øyenbrynene (pokker, mekker, prosjektet – sammen med gammelmodige ord som mjød, beile, lut, galdrer). Men hvis man kan leve med dette – og det kan nok de fleste i målgruppen -, er Holmbergs versjon av Sampo-fortellingene innbydende og spennende og ansporer til videre lesning om livet i Kalevala. Kalevala-versenes typiske rytme, alliterasjon og gjentakelser er tatt godt nok vare på til at leseren senere i livet vil kunne gjenkjenne et "ekte" Kalevala-vers fra et dikt av f. eks. Åsta Holt. Prosatekstene er skrevet på et klart og godt norsk, versene faller naturlig inn og er lette å lese ..."

Og så, fra Aftenposten 26.09, anmeldelse av Mette Hofsødegård:

" ... en ikke liten begivenhet i den norske bokheimen ..."

"Holmberg har funnet en språklig nøkkel slik at det gamle eposet er lett å gå inn i, også for barn."

" ... teksten (er) blitt en tidsriktig dans på versføtter, ikke langt fra rap ..."

" ... en kompakt og engasjerende bok ... "

Jeg har drevet en del med tegneserier opp gjennom årene, og siden det også er en slags forfatterskap (bare mye vanskeligere, de som bare skriver vet ikke hvor behagelig de har det) må jeg nevne også tegneseriealbumet "26. november", med fire autentiske historier fra det norske Holocaust i 1942. Les mer om dette under "Galleri".

For tre-fire år siden fikk jeg av diverse grunner inspirasjon til å ta opp igjen Kalevala, og å fortsette å oversette verket - men med tanke på et mer voksent publikum denne gangen. Oversette hele verket, rett og slett. Jeg nærmer meg i skrivende stund, oktober 2016, slutten på dette arbeidet, og vil det seg vel, blir det bok av det i 2017.

Skrivetrangen får jeg for øvrig mest utløp for i tidsskriftet SIRKEL, kunstteknisk tidsskrift, utgis av KEM Kunstmateriell (er redaktør også). Der skriver jeg om alt mulig som vedrører kunstmaterialer og -teknikker, samt mer generelt om kunst og kunsthistorie. Kan bestilles fra ordre@kem.no, eller kjøpes på KEM i Brennerivn. 9B. Skal kanskje legge ut et par tekster fra bladet etter hvert.

For sangtekster, gå til musikksiden. 

 
Nyheter
CD fra Mikael Holmberg og Gjengangerne: \\\"Tilbake til start\\\" http://www.youtube.com/watch?v=fqDAilSKF2s Sjekk også facebook/gjengangerne! Utstilling på Hølen kunst- og bokcafé. ....
13.12.2014
Les mer

 

 Mikael Holmberg

Tlf. 64957016 / 41460945

mh@mikaelholmberg.no